8.3.14

Bolig aneb Ubytování

Konečně další info post ze života v Dánsku. Dneska se budu věnovat tématu o bydlení - typy ubytování, přibližné ceny a tipy na webové stránky, kde ubytování hledat. Berte, prosím, tento článek jako takovou inspiraci, něco, od čeho se odrazit. Snažím se vyhledávat reálné informace (např. ceny ubytování na kolejích), ale vše je stavěno také na mých osobních zkušenostech, které jsou subjektivní ;)


Koleje

První možností je tedy ubytování na kolejích, které je, podle mě, lákavé hlavně pro studenty erasmu, protože jsou tak v "centru dění" mezi ostatními, ale určitě i pro ostatní studenty. Klijněte na nadpis pro přesměrování na stránky.

UC House
Studenti UCN, na kterou jsem taky chodila, volí často do začátku bydlení na koleji zvané UC House. Tato budova je umístěna v jižní části města, je v ní zhruba 50 pokojů pro dva (vybavených 2 postelemi, stoly a skříněmi) a taky dvě společné kuchyně, prádelna, společenská místnost a zahrada. A v neposlední řadě - záchody :D No, cena za jeden pokoj je 3900dkk/měsíc, čili zhruba 7tis kč na jednoho.


Tietgen Kollegiet
Krásné koleje v Kodani, které jednoduše nemohu nezmínit. Sama jsem totiž možnost bydlení v této nádherné budově zvažovala, když jsme s přítelem přemýšleli nad tím, přestěhovat se do Kodaně. Budova ve tvaru kruhu nabízí ubytování v různě velkých "bytech" o jednom či dvou pokojích, o celkové ploše 26 - 49 m2. Cena pokoje za měsíc je od 3000 - 3500 za jedno pokojový byt a 5000 - 5300 dkk za byt dvou pokojový. V přepočtu tedy zhruba 10000 - 18500 kč. Tohle už je větší pálka, ale na Kodaň je to cena, se kterou se musí počítat. Kuchyň sdílí společně zhruba 10 lidí a ostatní služby jako prádelna, společenské místnosti apod. jsou samozřejmostí.


(Zdroj: http://scandiarchi.blogspot.dk/2013/02/success-failure-in-restad-examining.html)




Vlastní byt

Jak by mohlo napadnout každého, ubytování v Kodani je rozdílné od ubytování v Aalborgu či v Aarhusu, a to se týká především ceny za nájem. Obecně platí, že čím víc do centra města, tím dražší nájem a stejně tak čím větší město, tím dražší nájem... Najdou se však samozřejmě i výjimky - někdo může mít štěstí a narazit na skvělou nabídku v centru v Kodani za cenu ubytování v Aalborgu. Jak už jsem psala, jednu dobu jsme přemýšleli nad přestěhováním se do Kodaně, momentálně uvažujeme i o Aarhusu a tak jsme za tyto tři měsíce stihli prozkoumat spoustu nabídek ubytování. 

Kodaň je tím nejdražším místem, kde v Dánsku můžete bydlet, což je logické - je to jeho největší a zároveň hlavní město, které má spousty výhod, jako například lepší pracovní příležitosti. Ubytování v Kodani se pohybuje od cca 4000dkk/měsíc za jednopokojový byt a 6000dkk za dvoupokojový byt a to spíše na okrajích města. Přestože je Aarhus skoro dvakrát tak větší, než Aalborg, ceny ubytování se překvapivě pohybují v podobné cenové relaci a to od cca 3000dkk/měs za garsonku a od 4000dkk za menší dvoupokojový byt. 

Z vlastní zkušenosti vám můžu povědět pouze o ubytování v Aalborgu. Nejprve jsem bydlela v bytě s 2 většími pokoji (+ kuchyň a koupelna), kde byl měsíční nájem cca 5500dkk/měs. Byt byl vzdálen zhruba 10 minut na kole od centra a vysřídalo se nás v něm docela dost, převážně nás bylo však 3 osoby na byt, což vychází na 1800dkk na jednoho. Levnější než koleje a přitom spíše průměrná až dražší varianta bydlení ve sdíleném bytě (a pokoji) tady. Taky jsem ale bydlela s přítelem v jednopokojovém zahradním domku s mini koupelnou a provizorní kuchyní v garáži za 2000dkk, takže za krásných 3500kč na měsíc na jednoho. Podle mého názoru je bydlení ve sdíleném bytě nejlepší, nejpohodlnější a nejlevnější variantou. Jednak můžete mít i víc soukromí (už jen proto, že kuchyň vás nesdílí tolik, jako na kolejích), druhak si můžete najít ubytování za slučnou cenu, podobné té na koleji i v centru města.

Nesmím zapomenout zmínit další dva fakty - placení energií a depositu. V ceně nájmu většinou bývá zahrnuta teplá voda, nájem se však liší každý měsíc, podle toho, kolik vody spotřebujete, celkový nájem se tak hýbe - místo 5700 můžete někdy dostat účet za 5800 či za 5600.... Nájem nezahrnuje platbu elektřiny, která je cca 900dkk za 3 měsíce. Zaplacení tzv. depositu je povinností jak na kolejích tak ve vlastním bytě. Deposit bývá většinou ve výšce 3 nájmů, odvíjí se od velikosti a vybavenosti bytu. Můžete počítat s tím, že tam, kde není ani sporák, budete platit míň, než za byt vybavený spotřebiči a skříněmi... Tento deposit vám většinou agentura vyplatí po vystěhování se a přenechání bytu v "původním stavu". Podotýkám, že většinou, protože se najde spousta agentur, které tyto deposity využívá k uhrazení vymalování či uklizení bytu. A tyto částky bývají většinou děsné pálky. Ne šechny agentury jsou samozřejmě takové a pokud se vám něco akového stane, máte v Dánsku k dispozici i právníka, který se přímo tímto zabývá (někde bývá pro studenty i bezplatný). Dávejte si tedy velký pozor na to, co je ve smlouvě, můžete narazit i na smlouvu, kde uvádí, že byt vymalujete vlastnoručně, což vyjde asi tak 10x levněji a nestěhujte se do bytů se zbytečně obrovským depositem :) 




Užitečné webovky

Hledání ubytování v Aalborgu vám může usnadnit agentura AKU-Aalborg, která nabízí spousty bytů povětšinou v budovách, kde bydlí převážně studenti. Po velice rychlé registraci na jejich stránkách, která je zdarma, si přidáte na tzv. wish list ubytování, o které byste měli zájem a tím se zapojíte do řady. Své pořadí můžete na stránkách sledovat, jakmile se budete blížit k číslu 1, agentura vás kontaktuje s nabídkou bytu.
Jakmile přestanete studovat, budete se muset vystěhovat a hledat jinde. (Resp. aspoň jeden člověk v bytě musí být student.) Výhoda registrace na těchto stránkách je, že vám agentura pomůže s veškerým zařizováním a u některých bytů za vás může dokonce zaplatit deposit Aalborg Kommune. Zájem je opravdu veliký, takže doporučuji se registrovat už teď, i když ještě ani nevíte, zda jste byli přijati.

V Aarhusu fungují podobné stránky na stejném principu, jako je AKU a to je Ungdomsbolig Aarhus, v překladu "bydlení pro mladé" zde. Také zde je registrace zdarma.

Ubytování v celém Dánsku můžete hledat i přes klasické stránky s nabídkami pronájmů, kde si zaplatíte účet a kontaktujete soukromé osoby sami. Takové stránky jsou například Boligportal či Lejebolig. Členství stojí pro začátek cca 30dkk a za další každý měsíc platíte 130dkk. Bez registrace můžete nabídkama brouzdat samozřejmě taky, nebudete však nikoho moci kontaktovat. Doporučuji nejásat při první nabídce, většinou se vám zpátky ozve zhruba každý desátý člověk...

1 comment:

  1. Ahoj, krásný článek. Mohla bys prosím v budoucnu napsat něco o finanční stránce studia? Kolik tak měsíčně utratíš? A podařilo se ti najít práci, nebo dostat nějaké stipendium/podporu?
    Díky za tvůj blog, jsi pro mě inspirací - ať už díky tobě můžu nahlédnout, jak se žije v Dánsku, nebo zkoumat recepty a obdivovat tvoje pokroky :)

    ReplyDelete