15.2.14

Co je to "hygge"?

"Hygge" se do češtiny dá přeložit jako "zábava", jak už ale popisek mého blogu napovídá, toto slovíčko pouhým jednoslovným překladem nekončí. Dánové používají "hygge" pro označení, jak bych já řekla, takové té pohodičky a příjemné atmosféry. Skvěle toto slovo popisují na stránce www.visitdenmark.com, cituji:


"In essence, hygge means creating a nice, warm atmosphere and enjoying the good things in life with good people around you. The warm glow of candlelight is hygge. Friends and family – that’s hygge too. And let’s not forget the eating and drinking – preferably sitting around the table for hours on end discussing the big and small things in life. Perhaps the Danish idea of hygge explains why the Danes are often considered the happiest people in the world?"  


Jako hygge si zkrátka můžeme představit posezení s přáteli v parku, s vínkem v ruce a rozžhaveným grilem, rodinnou večeři na Štědrý den nebo také příjemné posezení u čaje s knihou v ruce. Doufám, že se stejně tak příjemně budete cítit i na mém blogu! :)